Jak zvládat náročnější situace v životě?

Tento článek je inspirován mým oblíbeným mentorem, který se jmenuje Jim Rohn.

Chovejte se, jako by vás nic netrápilo. Zajímavá představa. Ale co to vlastně znamená? Nejde o to ignorovat realitu. Nejde o to předstírat, že před nás život nestaví žádné výzvy. A už vůbec to neznamená, že budeme lhostejní ke světu kolem vás. Ne, přátelé, jde o to si vytvořit odolné myšlení, které vám umožní čelit všemu, co vám přijde do cesty, s klidem, grácií a silou, které si ostatní všimnou a budou ji obdivovat. 

Teď si na chvíli představte, že kráčíte životem a nic, vůbec nic nedokáže otřást vaší sebedůvěrou. Máte pevné základy a bez ohledu na to, jaká bouře vám přijde do cesty, stojíte pevně. Lidé to vidí. Vidí tu vyrovnanost, ten vnitřní klid a ptají se, jaké je vaše tajemství. Popravdě to ale není žádné kouzlo, není to nějaká nepolapitelná vlastnost, se kterou se jen málokdo narodí. Je to dovednost, disciplína, něco, co si můžete vypěstovat záměrem a praxí. 

Povím vám krátký příběh. Před lety jsem měl to potěšení poznat jednoho pána, mého mentora. Byl to typ člověka, který jako by proplouval životem. Nic ho nerozhodilo. Tím nechci říct, že se nikdy nepotýkal s problémy. Ve skutečnosti jich měl hodně, ale při pohledu na něj byste to vůbec nepoznali. S problémy se vyrovnával naprosto klidně. Dalo by se říct, že se choval, jako by ho nic netrápilo. Jednou jsem se ho zeptal, jak to děláš? Jak to děláš, že zůstáváš tak klidný, když se všechno kolem tebe hroutí? Usmál se na mě a řekl: Tajemství nespočívá v tom, že problémy neexistují, ale v tom, jak se na ně rozhodneš reagovat. 

To je klíč. Nejde o to popírat, že problémy existují. Všichni jich máme dost. Někdy máme pocit, že se proti nám svět spikl. Ale ve chvílích, kdy se zdá, že je všechno špatně, máme na výběr. Buď můžeme problémům dovolit, aby diktovaly náš stav mysli, nebo se nad ně můžeme povznést. Můžeme se chovat, jako by nás nic netrápilo, a tím získat zpět svou moc a sílu. 

Vím, co si myslíte: To zní skvěle. Ale jak to mám přesně udělat? Jak se mám chovat, jako by mě nic netrápilo, když si dělám hlavu s prací, financemi, zdravím, vztahy? Odpověď spočívá v ovládnutí své mysli. Jde o to naučit se soustředit na to, co můžete ovlivnit, a pustit z hlavy to, co nemůžete. 

Začněme první zásadou. Ovládejte to, co můžete. Tolik věcí, které nás trápí, nemůžeme nijak ovlivnit. Děláme si starosti s ekonomikou, s tím, co si o nás myslí ostatní, s tím, jestli zítra bude pršet, nebo ne. Ale pravda je taková, že žádné starosti nic z toho nezmění. Co však můžeme ovlivnit, je náš postoj, naše jednání, naše reakce. A právě v tom spočívá vaše moc. 

Když se chováte, jako by vás nic netrápilo, neignorujete své problémy. Jednoduše se rozhodnete nedávat jim větší moc, než si zaslouží. Říkáte si: Tohle zvládnu. Ať se stane cokoli, já to vyřeším. A tato víra, tato důvěra ve svou schopnost překonat cokoli je to, co vás provede.  

Nyní se pojďme podívat na druhou zásadu, a sice že necháte být to, co nemůžete ovlivnit. Tohle může být trochu složitější, protože jako lidé máme přirozenou tendenci chtít mít všechno pod kontrolou. Chceme naplánovat každý detail a zajistit, aby vše probíhalo podle našeho scénáře. Ale život takhle nefunguje, že? Život má své vlastní plány a ty se někdy neshodují s našimi. Co tedy děláme? Naučíme se nechat to být. Naučíme se důvěřovat, že věci se vyřeší tak, jak mají, i když to není tak, jak jsme očekávali. 

To neznamená, že se přestaneme starat nebo že přestaneme konat určitou akci. Znamená to jen, že nedovolíme, aby nás strach z neznámého připravil o klid. Když se chováte, jako by vás nic netrápilo, přijímáte nejistotu života s pocitem klidu a důvěry. Říkáte si: Možná neznám všechny odpovědi, ale věřím, že se ukážou.

Pojďme si teď nasdílet další příběh. Tenhle je o mém příteli Nickovi. Nick byl podnikatel a jako mnoho jiných podnikatelů měl velké sny. Ale s těmito sny přišly i velké výzvy. Byly chvíle, kdy se zdálo, že se nic nedaří. Jeho podnikání se potýkalo s problémy, jeho osobní život provázely zmatky a měl pocit, že na svých bedrech nese tíhu celého světa. Ale Nick udělal jednu věc. Místo aby podlehl stresu, místo aby se jím nechal ničit, učinil vědomé rozhodnutí. Rozhodl se chovat, jako by ho nic netrápilo. Když se jeho podnikání potýkalo s neúspěchy, nepanikařil. Neztratil chladnou hlavu. Udělal krok zpět, zhodnotil situaci a zeptal se sám sebe: Co mohu udělat, abych to zlepšil? Co mohu ovlivnit? A pak se na tyto věci zaměřil. Problémy neignoroval, ale ani se jimi nenechal pohltit. Udržel si klid a sebedůvěru a věci se pomalu, ale jistě začaly obracet k lepšímu. Jeho podnikání se vzpamatovalo, jeho osobní život se stabilizoval a on se stal silnějším než kdy předtím. Proč? Protože odmítl dovolit vnějším okolnostem, aby diktovaly jeho vnitřní stav.

Když se chováte, jako by vás nic netrápilo, není to jen divadlo pro ostatní. Trénujete svou mysl, aby zůstala soustředěná, odolná, a časem se toto myšlení stane součástí vaší osobnosti. Začnete si uvědomovat, že většina věcí, které vás dříve trápily, které vám nedaly spát, nejsou tak významné, jak se zdálo. Začínáte vnímat výzvy jako příležitosti k růstu, a ne jako překážky, kterých se musíte bát. 

Nyní se ponořme trochu hlouběji. Jak si toto myšlení vypěstovat? Jak se vycvičit k tomu, abyste se chovali, jako by vás nic netrápilo, zejména když se život stává těžkým? Nejprve si musíte vypěstovat silný smysl pro cíl. Když máte jasno ve svém cíli, když víte, k čemu směřujete, na maličkostech tolik nezáleží. Soustředíte se natolik na své cíle, na svou vizi, že rušivé vlivy, neúspěchy, pochybovači, to všechno ustupuje do pozadí. Váš cíl se stane vaší kotvou, něčím, čeho se můžete držet, když se vlny rozbouří. 

Zamyslete se na chvíli nad svým cílem. Co vás pohání? Co vás ráno donutí vstát z postele? Jaký odkaz po sobě chcete zanechat? Když máte jasno ve svém cíli, chovat se, jako by vás nic netrápilo, je mnohem snazší, protože vás nerozhází dočasné životní bouře. Jste zakotveni v něčem větším, v něčem, co vám dává sílu a směr. 

Dále je třeba praktikovat oceňování. Ano, oceňování. Je to jeden z nejmocnějších nástrojů, které máme k dispozici pro udržení pozitivního myšlení. Když se zaměříte na to, co oceňujete, přesunete svou pozornost od toho, co se nedaří, k tomu, co se daří. A tato změna zaměření může mít zásadní význam. 

Každý den se na chvíli zamyslete nad tím, za co jste vděční - co opravdu oceňujete? Nemusí to být nic velkého. Může to být něco tak prostého, jako že jste se dnes ráno probudili, že máte jídlo na stole, že okolo sebe máte lidi, kterým na vás záleží. Když si vypěstujete postoj vděčnosti, začnete se na život dívat z jiné perspektivy. Problémy nezmizí, ale stanou se zvládnutelnějšími, protože vás netíží negativita. 

Dalším důležitým krokem je začít si všímat toho, s jakými lidmi trávíte čas, jaká média konzumujete a jaké myšlenky vás napadají. Negativita je nakažlivá, ale pozitivita také. Když se obklopíte pozitivními vlivy, vytvoříte prostředí, které podporuje váš růst a pomáhá vám soustředit se na to, na čem skutečně záleží. 

Často říkám, že jste průměrem pěti lidí, se kterými trávíte nejvíce času. Podívejte se tedy na své nejbližší okolí. Povzbuzují vás vaši blízcí, nebo vás naopak táhnou ke dnu? Podporují vás v tom, abyste se chovali, jako by vás nic netrápilo, nebo přiživují vaše starosti a obavy? Pokud je to to druhé, možná je na čase udělat nějaké změny. Vyhledávejte ty, kteří vás inspirují, kteří vás motivují k tomu, abyste byli co nejlepší. Lidé, kteří vám připomínají vaši sílu. 

Nyní si promluvme o síle vizualizace. Vaše mysl je mocný nástroj a jedním z nejlepších způsobů, jak ji trénovat, je vizualizace. Ve skutečnosti ji praktikujete každý den, jen nevědomě. Nicméně představte si sami sebe v náročné situaci. Možná je to obtížný rozhovor, stresující den v práci nebo nečekaný problém. Nyní si představte, jak tuto situaci zvládáte s grácií, sebejistotou a klidem. Představte si, jak se chováte, jako by vás nic netrápilo. 

Čím více to budete trénovat, tím přirozenější to bude. Vaše mysl tomu začne věřit. A až přijdou skutečné výzvy, budete připraveni. Už jste viděli, že jste uspěli, takže k situaci přistupujete se stejným nastavením mysli. Vizualizace je způsob, jak se mentálně připravit na vše, co vám život postaví do cesty. 

Nakonec si uvědomte, že chovat se, jako by vás nic netrápilo, neznamená, že je vám všechno jedno. Neznamená to, že jste lhostejní nebo odtažití. Znamená to pouze, že jste se rozhodli nenechat si životními výzvami ukrást svůj klid. 

Dovolím si vám na závěr předložit něco k zamyšlení. Život bude mít vždycky své vzestupy a pády. Taková je jeho povaha. Ale vy nemusíte být těmto výkyvům vydáni na milost a nemilost. Máte moc rozhodnout, jak budete reagovat a jak budete kráčet světem. A když se chováte, jako by vás nic netrápilo, nechráníte si jen svůj klid. Jdete také druhým příkladem. Ukazujete jim, co to znamená být odolný, silný, neotřesitelný.

Hodně štěstí

S láskou 

Moni C.

Máš v sobě větší sílu, než je tvá logická mysl schopna pochopit.

  • Svobodná podnikatelka z pláže Moni C. (SEA = moře)
  • Vášnivá cestovatelka milující svobodu a zvířata
  • Průvodkyně osobním a podnikatelským rozvojem
  • Mentorka vnitřního bohatství a intuitivní průvodce k aktivaci vnitřního kompasu
  • Networkingový Elite lídr frenčízového systému mise "Life By Design"
  • Certifikovaný Theta Healing průvodce (Basic DNA)
  • Autorka transformačních online programů Bohatý Život a Dej a bude Ti dáno (aneb Jak zvýšit své příjmy skrz ladění emociálního vztahu s penězi)
  • Autorka programu "Aktivuj svůj vnitřní kompas" aneb jak žít v souladu se svou intuicí a užívat FLOW života?
  • Milovnice omlazování zevnitř ven

A jak se obyčejná holka z malého města stala svobodnou podnikatelkou z pláže?

S ČÍM MŮŽU POMOCT?

Jak získat opravdovou SVOBODU zevnitř ven?

      Jak se zase cítit a vypadat              skvěle ve svém těle?      

Jak násobit příjem i svobodu a plnit si své sny?

Objev Online Programy, které učí, jak žít život, ze kterého si člověk nemusí brát dovolenou.

Bohatý život

Jak si lze díky pochopení, jak naše mysl funguje, totálně změnit život k lepšímu?      

Dej a bude Ti dáno

aneb Jak zvýšit své příjmy, pracovat s energií peněz a cítit se s penězi tak, abychom je přitahovali?

Aktivuj svůj vnitřní kompas

Jak žít život ve spojení se svou vnitřní moudrostí ANEB jak objevit svého vnitřního génia?